Az őszi hónapokban a természet rengeteg vitamindús és ízletes gyümölccsel ajándékoz meg minket. Ezek az őszi gyümölcsök nemcsak ínycsiklandóak, de az egészségünk számára is kiemelten fontosak, hiszen ebben az időszakban testünknek szüksége van a megfelelő tápanyagpótlásra a hidegebb hónapok beköszönte előtt. Fel kell turbóznunk az immunrendszerünket – ha eddig nem tettük meg- a téli hideg beállta előtt.
Őszi gyümölcsök hatása
Az őszi gyümölcsök nemcsak tele vannak vitaminokkal, de antioxidánsokat, rostokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak, amelyek elősegítik az immunrendszer erősítését, valamint a test megfelelő működését. Az őszi időszakban különösen fontos a C-vitamin bevitel, amely segít megvédeni a szervezetet a megfázások és vírusok ellen. Emellett a gyümölcsökben található rostok hozzájárulnak az emésztőrendszer egészségéhez, szabályozzák a vércukorszintet, és segítenek a jóllakottság érzetének fenntartásában.
Népszerű őszi gyümölcsök és jótékony hatásaik
Alma
Az egyik legismertebb őszi gyümölcs, tele van antioxidánsokkal és C-vitaminnal. Emésztésjavító hatású, rostjai segítenek a bélműködés szabályozásában, béltisztító hatású, míg a héjában található anyagok természetes immunerősítők. Megköti az epesavat, csökkenti a vérnyomást, védi a szívet, a csontokat. Megtisztítja a fogakat.
Körte
Magas rosttartalmú, alacsony kalóriatartalmú gyümölcs, amely segíti az emésztést, és természetes édes íze miatt kiváló alternatíva cukros édességek helyett. A körte gazdag káliumban, amely jót tesz a szív- és érrendszer egészségének. Emellett nagyobb mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- vitamint, magnéziumot, foszfort, jódot, cinket.
Szilva
A szilva kiváló C-vitamin és rostforrás, emellett antioxidáns tartalma segíthet a sejtek öregedési folyamatának lassításában. Kiváló forrása az A- vitaminnak, béta-karotinnak, segíti a szervezetet a rák elleni harcban. Fogyasztása különösen jótékony az emésztésre, látásra, bőrre, nyálkahártyák egészséges megőrzésére.
Szőlő
Az ősz egyik kedvenc gyümölcse, tele van polifenolokkal és antioxidánsokkal (C- és B- vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot és flavonoidokat tartalmaz), amelyek segítenek a sejtkárosodás megelőzésében, és jót tesz a szív egészségének. A szőlő természetesen hidratáló hatású is, magas víztartalma révén.
Füge
Magas rosttartalmú, édes gyümölcs, amely segíti az emésztést, és hozzájárul a bélrendszer egészségéhez. Gazdag kalciumban, ami segít a csontok erősítésében, és kiváló vasforrás is. Szabályozza a vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet, rákellenes hatású, memóriaserkentő.
Mire figyeljünk a gyümölcs vásárlásakor?
Bár az őszi gyümölcsök fogyasztása rendkívül előnyös, fontos, hogy odafigyelj azok vásárlása során!
- Válassz szezonális, helyi termékeket! A szezonális gyümölcsök nemcsak frissebbek, de tápanyagban is gazdagabbak. ezzel támogathatod a helyi termelőket, és nem mellesleg ezek a gyümölcsök kevesebb vegyszerrel vannak kezelve.
- Keresd az érett, de nem túlérett gyümölcsöket! Az érett gyümölcsökben van a legtöbb tápanyag, viszont, ha túlértek, ízük és textúrájuk sem lesz megfelelő. A túl puha gyümölcsök jelezhetik, hogy hamarosan romlásnak fognak indulni.
- Mosd meg alaposan a gyümölcsöket fogyasztás előtt! Még akkor is, ha bio vagy helyi terméket vásárolsz, fontos, hogy alaposan mosd meg a gyümölcsöket, hogy eltávolítsd a felszíni szennyeződéseket és esetleges vegyszereket.
Támogasd egészséged, immunrendszered, szervezeted ősszel is idény gyümölcsökkel. Ez a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb módja a védelemnek. Válaszd a szezonális gyümölcsöket és töltsd fel szervezeted a téli időszakra minél több vitaminnal.