Almaecet

Almaecet

Szépségápolás terén kutakodtunk egy kicsit. Olyan, a legtöbb háztartásban fellelhető alapanyagot kerestünk, amit bármelyik hölgy nyugodt szívvel alkalmazhat otthonában általános szépségápolás céljából. Az eredmény még minket is meglepett!Tudjátok mire bukkantunk? Az almaecetre.

Fogalmunk sem volt eddig, hogy ennyire értékes, természetes megoldást fogunk találni, ami nem csak csak a szépségápolásban, hanem a háztartásban is megállja a helyét, sőt az egészségre is csodálatos hatással van! De nem is húzzuk tovább az időt, lássuk az eredményeket…

Mi is az almaecet tulajdonképpen?

Almából készült értékes nedű, melyből erjesztéses folyamat során először almabort készítenek, majd további erjesztéses folyamatok során megszületik az almaecet. Tehát az almaecet fő összetevője az ecetsav, amely a fő savkomponens. Emellett tartalmazhat más savakat, enzimeket, vitaminokat és ásványi anyagokat is, amelyek az alma fermentációjából származnak.

Öt fő területet találtunk, ahol méltán megállja helyét az almaecet, ezek:

  • egészségmegőrzés
  • testsúlycsökkentés és fogyókúra
  • háztartási felhasználás
  • bőrápolás és kozmetika
  • ételízesítés és tartósítás

Almaecet egészségmegőrző szerepe

Az almaecet számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Sokféle értékes tápanyagot tartalmaz (kalcium, kálium, magnézium, nátrium, foszfor, szilícium, vas, aminosavak, enzimek, pektin, A- és C- vitamin, béta-karotin.) Magas rosttartalma miatt enyhíti a gyomor és bélproblémákat, koleszterinszint csökkentő hatása, szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek megelőzésében van fontos szerepe. Magas vérnyomás, asztma, ízületi gyulladás, migrén kezelésére is kiváló. Gomba- és baktériumölő hatása révén candida fertőzés esetén is alkalmazható. A hazipatika.com oldala igazi életelixírnek nevezi. Méltán…

A mindmegette.hu oldala kitér arra is, hogy torok és ízületi gyulladás esetén is alkalmazható szer, ugyanis gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

– Segíti az ásványi anyagok és vitaminok felszívódását (kálium, vas, magnézium)

– Csökkenti a savas refluxot, segíti a gyomorszájat zárva tartani

– Csökkenti az epe termelését, segít semlegesíteni a felgyűlt epét

– Erősíti az immunrendszert, stimulálja a fehérvérsejtek gyorsabb reakcióját

Testsúlycsökkentés és fogyókúra almaecettel

Anyagcsere gyorsító hatása révén (méregtelenítő, vízhajtó, gátolja a zsírok lerakódását) bátran alkalmazható fogyókúra esetén.

Mindmegette.hu almaecet diétával is szolgál olvasóinak, csökkentve az étvágyat. Te, próbáltad már?

Almaecet kapcsolata a kozmetikával

Szépségápolásban segítségünkre lehet, ha bőrünket szeretnénk üdévé varázsolni, ugyanis hámlasztó, tisztító hatás is van.A bőr pH-jának egyensúlyozására és a pattanások kezelésére is használhatják. Lábfürdő vizében alkalmazva segíthetjük szervezetünket, hogy a méreganyagok távozzanak, egyúttal puhává is varázsoljuk vele bőrünket. Hajunkat lemosva vele fényessé tehetjük tincseinket.

Mivel az almaecet ismert antibakteriális hatásáról és megszünteti a kellemetlen szagokat, így készíthetsz otthoni dezodort a szagok semlegesítésére az almaecet és víz egyszerű keverésével.

 Kapcsolatba hozták az oxidatív stresszel is. Az oxidatív stressz nem mást jelent, mint a szabad gyökök és az antioxidánsok felborulása a szervezetben, aminek következtében beindul a test sejt és szövetkárosodása, szerepet játszva az öregedési folyamatok beindulásában. – derül ki a termeszetesgumicukor.hu egyik cikkéből. Gondoltad volna? Tehát nincs más dolgod, mint alkalmazni az almaecetet bőröd felületén, hogy feszessé és fiatallá várázsolhasd.

Háztartásvezetés almaecettel

Kiváló tisztítószer savtartalma miatt, természetes antibakteriális és fertőtlenítő hatása révén. Tisztítószerekben és öblítőkben is felhasználható, hogy megszűntesse a kellemetlen szagokat és eltávolítsa a szennyeződéseket.

Ételízesítés és tartósítás

Étkezés során salátákhoz, mártásokhoz adagolva, kiváló ételízesítő lehet, befőttekhez és italokhoz felhasználva tartósítószerként remek alapanyag. 

Amit még tudnod kell az almaecetről:

  • Kiváló légycsapda: öntsünkaz almaecetből egy kicsit a pohárba, és adjunk hozzá néhány csepp folyékony szappant az elfogott legyek elsüllyesztéséhez.
  • Remek házi gyomírtószer
  • Gyümölcsök és zöldségek lemosására is kiválóan alkalmazható, megöljük vele a terméseken levő baktériumokat- ez nagyon hasznos lehet, ha nem házi termesztésű gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztasz
  • Darázscsípés esetén borogatásként alkalmazva

Amire figyelj:

Mindig hígítva használd! Természetesen konzultálj orvosoddal, ha tartós betegséged van vagy rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állsz.

Almaecet házilag

Forrás: zoldszokasok.hu -oldala

Almaecet házilag

  • 1 kg alma (lehet szépséghibás, jégvert; vagy csak almahéj, almacsutka is!)
  • 1 liter víz
  • 10 dkg cukor vagy méz
  • befőttesüveg, vászonanyag

Egy 5 literes üveg megtöltéséhez kb. 2 kg alma és 2 liter víz szükséges.

Elkészítés

Etanolos erjedés

  • Az almát vágd összekisebb darabokra, vagy reszeld le. A szépséghibás, jégvert almákat nyugodtan használhatod almaecet készítésére, viszont a romlott, penészes almákat már ne! Az alma héja, magháza is mehet bele, sőt, ha csak ezekből készíted, az is tökéletes lesz, így a hámozásból származó hulladékot is fel tudod használni.
  • Egy széles szájú befőttesüveget tölts félig, háromnegyed részig az összevágott, lereszelt almával(héjjal, magházzal).
  • Literenként 10 dkg cukrot vagy mézet oldj fel meleg vízben, majd öntsd rá agyümölcsre úgy, hogy az elfedje, és az üvegnek legalább ¼ része maradjon üresen! Az alma az erjedés során fel fog emelkedni, ha nincs neki elég hely, kifolyik az üvegből.
  • Fedd le az edényszáját egy vászondarabbal, sűrűbb szövésű gézzel! Úgy zárd le, hogy könnyű legyen levenni és visszatenni az anyagot, mert ezt 2 héten keresztül naponta el kell végezned.
  • Helyezd az üveget 18-25 fokos helyiségbe 1-2 héten keresztül, és 1-2 naponta keverd meg. A keverés fontos, mivel az alma fel fog jönni az üveg tetejére, és így elkerülhető a penészesedése. Ebben az 1-2 hétben az üvegben elszaporodnak az élesztőgombák, melyek az almáról és a környezetből kerülnek az üvegbe, etanolos erjedéssel átalakítják az almából származó és a hozzáadott cukrokat etanollá. Ez idő alatt az alma barnulása teljesen normális folyamat.
  • Amikor az etanolos erjedés lezajlott, az alma leülepszik az üveg aljára. Ekkorszűrd le a levet, és töltsd vissza az elmosott üvegbe! A leszűrt almamaradványok mehetnek a komposztba.
  •  

Egy 5 literes üveg megtöltéséhez kb. 2 kg alma és 2 liter víz szükséges.

Ecetsavas erjedés

  • Fedd le ismét egy vászonanyaggal, és 3-4 héten keresztül hagyd háborítatlanul. Ez idő alatt nem kell semmit hozzáadni, nem kell megkeverni sem.
  • Rövid időn belül meg fog jelenni a lé tetején egy nyálkás réteg, ami idővel elkezd vastagodni. Ez természetes folyamat, az elszaporodó ecetsav baktériumok tömege, melyet ecetágynak, ecetvirágnak neveznek.
  • 4 hét alatt elkészül az almaecet, ekkor fejtsd le vagy szűrd le. Szűréskor az ecetágyat óvatosan told félre, és szűrd át az elkészült almaecetet egy vászonanyagon. A lefejtéshez egy vékony, hajlékony csőre és egy tiszta, üres edényre, üvegre lesz szükséged. Helyezd az üres üveget az almaecetes üvegnél alacsonyabb helyre, told félre az ecetágyat, majd a vékony csövet helyezd az almaecetes üveg aljára, szívd meg, amíg az almaecet majdnem végigfut a csövön, majd a cső végét helyezd az üres edénybe, és várd meg amíg az almaecet átfolyik.
  • A leszűrt, lefejtett almaecetet üvegekbe töltve, parafa dugóval lezárva tárolhatod.
  • Tavasszal igazi különlegességnek számítóibolyaecetet is tudsz belőle készíteni!

Az így kapott almaecet zavaros, nem hasonlít a bolti, szűrt almaecetekhez.
Az almaecet teljes érési folyamata, mind az alkoholos, mind az ecetsavas erjedés, „illatokkal” jár. Ezért ha nem szeretnéd, hogy ezek az illatok bejárják a konyhát, a lakást, érdemes félreeső, jól szellőző helyen, ha az időjárás engedi, a szabadban készíteni.

Az ecetágy egy részét egy üvegben, kis mennyiségű almaecetben hűvös helyen tárolhatod, későbbi almaecet készítésekor felhasználható az ecetsavas erjedés gyorsabb beindításához.
Ha 4 hétnél tovább tart az érlelés, erősebb ecetet fogsz kapni.

Az alma-víz-cukor arányokat tekintve többféle recept is van, sőt, vannak olyan receptek, melyekben nem adnak cukrot a vízhez, csak almából és vízből készítik. Az alkoholos erjedés megindításához lehet kis kenyérdarabot, vagy boltban kapható borélesztőt használni.

Az almaecet valóban egy kincs, széles körben alkalmazható természetes alapanyag. A háztartásban kiváló társ, az egészségmegőrzésben mondhatni nélkülözhetetlen, s ha szükséged van egy biztos pontra a testsúlyod csökkentésében vagy bőröd ápolásában próbáld ki az almaecetet mindenképpen. Ha elég merész vagy, te magad is elkészítheted.

Vélemény, hozzászólás?