A rozmaring aromás gyógy- és fűszernövényünk. Számos pozitív hatása van, mind az egészségre, mind az ízlésre. Már a honfoglaló magyarok is előszeretettel használták, Erzsébet királyné után pedig a magyar királyné vizének nevezték a rozmaringból és alkoholból álló rozmaringszeszt.
Rozmaring hatásai
A rozmaring gazdag antioxidánsokban, melyek segíthetnek a sejtek védelmében a károsító szabad gyökök ellen. A növényben található vegyületek gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ami hatással lehet reumás panaszok kezelésében.
Frissítő hatása lévén hatással van a memóriára és koncentrációra.
Emésztési problémák esetén alkalmazzák előszeretettel, bél- és gyomorproblémák esetén. Fürdővizek (gyógyfürdők) illatosítására használják.
Rozmaring felhasználása
FŰSZEREZÉS
Különféle ételek, például húsok, halak, zöldségek, levesek és szószok ízesítésére alkalmazzák leginkább a mediterrán konyhában szárított állapotban.
AROMATERÁPIA-MASSZÁZS
A rozmaring illóolaja kiválóan alkalmazható aromaterápiában, masszázsolajokban, vagy akár fürdővizekbe cseppentve is. Élénkítő hatással rendelkezik.
KOZMETIKAI IPAR
A kozmetikumokban illatszerként használatos.
HAJÁPOLÁS
A rozmaringban található vegyületek erősítik a hajszálak szerkezetét, a fejbőr vérkeringését serkentve csökkenti a hajhullást.
TEA
A növény teája gyulladáscsökkentő hatású, enyhíti a megfázásos tüneteket. Élénkítő hatású.
Fontos megjegyzés, hogy bár a rozmaringnak számos pozitív hatása van, és sokan élvezik ízét, mindenki egyedi egészségi állapotokkal rendelkezik. Azoknak, akik babát várnak vagy bármilyen egészségügyi problémájuk van- amire rendseres gyógyszert fogyasztanak, ajánlott konzultálniuk orvosukkal, mielőtt nagy mennyiségben fogyasztanák a rozmaringot vagy annak kivonatait.